Recept: Kaaskroketten en Kaasbitterballen

Ingrediënten
Ingrediënten voor circa 20 bitterballen en 10 kroketjes
• 500 gram Kaaskoning Jubileum kaas
• 120 gram boter
• 120 gram bloem
• 100 milliliter melk
• 16 eetlepels paneermeel
• 2 eieren
• 2 eetlepels water
• Snufje nootmuskaat
• 1 theelepel Provençaalse kruiden
• Snufje peper
• Snufje zout
• vloeibaar frituurvet


Bereidingswijze
Verwarm het frituurvet tot ongeveer 180 graden. Rasp de kaas. Laat de boter in een pannetje smelten en roer vervolgens de bloem erdoor. Giet de helft van de melk erbij en blijf roeren, totdat het beslag glad is. Voeg vervolgens de rest van de melk toe en laat het beslag koken. Neem de pan van het vuur en voeg de kaas toe. Voeg de Provençaalse kruiden, peper, zout en nootmuskaat voor de smaak toe. Verdeel het mengsel over een groot, plat bord en laat het koud en stijf worden in de koelkast. Snijd het deeg doormidden. Snijd van de helft van het deeg kleine stukjes. Vorm van de stukjes met behulp van twee lepels balletjes. Wentel de balletjes door de paneermeel. Snijd van de andere helft van het deeg kleine repen en vorm hiervan met behulp van twee eetlepels kleine kroketjes. Rol de kroketten door de paneermeel. Klop de eieren los met 2 eetlepels water. Haal de bitterballen en kroketjes door het eimengsel en rol daarna tweemaal door de paneermeel. Laat de bitterballen en krokketten in de vriezer voor circa één uur koud worden. Bak de bitterballen en kroketten per circa 6 stuks enkele minuten in het frituurvet en laat deze uitlekken op keukenpapier.

Tip: Dip de bitterballen en kroketten in een lekkere saus, zoals honingmosterdsaus.


Terug