Recept: Käsespätzle

Ingrediënten
500 gram Zwitserse Emmentaler
500 gram bloem
6 eieren
250 ml water
3 uien
250 ml / 1 beker slagroom, geklopt
2 theelepels zout
Boter
Peper en nootmuskaat
Peterselie en bieslook om te garneren

Materialen:
Beslagkom, grote pan, koekenpan, grote ovenschaal. Voor het maken van de Spätzle: Een Spätzlehobel, Spätzleschwob of een platte snijplank met scherp mes.Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op circa 190 graden. Rasp de kaas. Doe de bloem, eieren, 1 theelepel zout, 200 ml water en een snufje peper in een beslagkom en roer alles goed door elkaar met behulp van een (houten) lepel. Voeg geleidelijk het laatste water toe en blijf goed roeren, totdat er een kleverige, gladde massa ontstaat. Het deeg is goed als het bubbeltjes vormt en als de houten lepel er niet gemakkelijk uit kan worden verwijderd. Bij gebruik van een Spätzlehobel moet het deeg wat natter zijn, u kunt daarvoor wat meer water toevoegen. Laat het deeg bij voorkeur een tijdje rusten.

Breng een grote pan water met 1 theelepel zout aan de kook. Snijd de ui in kleine stukjes en fruit deze met een snufje zout, peper en nootmuskaat in de koekenpan met boter.

Er bestaan drie manieren om Spätzle te maken:

- Spätzle-plank
Neem een kleine, vochtige houten snijplank en een kleine hoeveelheid deeg. Schaaf met een scherp mes kleine noedels en laat deze vanaf de plank in het kokende water glijden. Dit moet wel snel gebeuren, anders zijn de eerste Spätzle al gaar als de laatste nog moeten worden gekookt.
- Spätzleschwob
Met behulp van de Spätzleschwob wordt het deeg in kleine porties door de gaten geperst boven de pan met kokend water.
- Spätzlehobel
Met een Spätzlehobel wordt het nattere deeg door een grove rasp geperst door met een schuif heen en weer te bewegen over de rasp. Een Spätzlehobel geeft kleine, korte Spätzle. De Spätzle moeten vervolgens worden gekookt tot ze boven komen drijven en zich een witte schuimlaag op het water vormt. Haal de Spätzle uit het water en laat ze uitlekken.

Plaats de Spätzle laagsgewijs met de geraspte kaas en gebakken uien in een grote ovenschaal. Verdeel de slagroom over de inhoud van de ovenschaal en bak de Käsespätzle in een voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20-25 minuten tot er een lichtbruin korstje op zit. Garneer met wat peterselie en bieslook.


Terug