Weetjes


Wist je dat kaas...

Veelgestelde vragen

Hoeveel vet zit er in 48+ kaas?
48+ wil zeggen dat er 48% vet in de droge stof van de kaas zit. Absoluut is het vetgehalte dan ongeveer 30%. In 40+ kaas zit absoluut 22% vet en in 50+ kaas 31%. Op de afbeelding is dit duidelijker te zien.

Waar wordt KaasKoning kaas gemaakt?
In de kaasmakerij van CONO Kaasmakers in Westbeemster, Noord-Holland.

Hoe oud kan kaas worden?
Kaas kan, als hele kaas meer dan 2 jaar oud worden, op voorwaarde dat de kaas niet is aangesneden. De kaas is dan overjarig.

Er zit een groter gat in de kaas, hoe kan dit?
Soms zit er in dit gat ook wat vocht. Dit kan gebeuren als er bij de bereiding van de kaas wat kaaswei in de kaas is blijven zitten. Dit levert geen gevaar op voor de gezondheid.

Waarom is oude kaas duurder?
Oude kaas is duurder omdat deze langer dan jonge kaas in het kaaspakhuis verzorgd moet worden. Ook verliest de kaas naarmate deze ouder wordt gewicht door indroging. De kiloprijs van de kaas gaat daardoor omhoog.

Wat is graskaas?
Graskaas is kaas die wordt gemaakt van de melk van koeien die, na in de winter op stal te hebben gestaan, voor het eerst weer in de wei lopen en vers gras eten. Het vet in de melk, en dus ook in de ka... Lees meer

Hoeveel melk is er nodig om kaas te maken?
Om 1 kilo kaas te maken, is ongeveer 10 liter melk nodig. Een Goudse kaas weegt 12 of 16 kilo, hiervoor is dus 120 of 160 liter melk nodig.

Hoe moet ik kaas bewaren?
In een afgesloten bak of vetvrij kaaspapier in de koelkast. De smaak van kaas komt het best tot zijn recht als de kaas een half uur voor het eten uit de koelkast wordt gehaald.

Hoe lang kan ik kaas bewaren?
De kaas kan in een bak of in vetvrij kaaspapier maximaal 4 weken worden bewaard. Komt er schimmel op de kaas, dan kan dit er vanaf worden gesneden. De kaas moet dan weer in een nieuw papier of in een ... Lees meer

Wat is een goede kaasdoos?
Iedere kunststof doos die luchtdicht kan worden afgesloten.

Waarom zitten er gaten in de kaas?
De gaten in de kaas worden gevormd door het zuursel dat bij de bereiding van kaas wordt gebruikt. Dit zorgt voor kleine gasvorming, waardoor er gaatjes in de kaas ontstaan. KaasKoning kaas wordt ... Lees meer

Waar wordt de kaas gerijpt
Dit gebeurt in een kaaspakhuis onder constante luchtvochtigheid (tussen de 85 en 90%) en bij een constante temperatuur (tussen de 13 en 14 graden C) op houten planken. De kaas wordt regelmatig gekeerd... Lees meer

Waar komt de smaak vandaan?
De smaak van de kaas wordt, naast rijping bij constante temperatuur en luchtvochtigheid, beÔnvloed door de ingrediŽnten (het soort melk, zuursel en stremsel) en de tijd in het pekelbad.

Ik vind de kaas zouter dan anders, hoe kan dit?
Het kan zijn dat de kaas die u heeft geproefd ouder is dan de kaas die u normaal gesproken eet. Als de kaas ouder wordt, ontwikkeld de smaak van de kaas zich, wordt hij pittiger en verliest de kaas vo... Lees meer

De kaas is droog, hoe kan dit?
De kaas kan droog worden als deze niet goed afgedekt wordt bewaard. Het vocht trekt dan snel uit de kaas, vooral als hij bij hoge temperaturen wordt bewaard.

De kaas smaakt anders dan anders, hoe kan dat?
Kaas is een natuurproduct, hierbij is het heel moeilijk om constant dezelfde smaak te krijgen. Het kan dus gebeuren dat een stuk van de ene of de andere kaas iets verschilt. Ook verandert de smaak van... Lees meer

Zijn schimmels op de kaas eetbaar?
Het is niet de bedoeling dat (groene) schimmel op Nederlandse kaas wordt gegeten. Dit kan gewoon van de kaas worden afgesneden. Het mes of de kaasschaaf afwassen om de kaas opnieuw te gaan snijden.

Wat zijn de witte puntjes in oudere kaas?
Dit zijn rijpingskristallen, deze puntjes ontstaan in de kaas als hij ouder wordt. Echte kaaskenners waarderen deze kristallen zeer, die ook bekend staan als zilte knappertjes. Het is een teken van optimale rijping.

Er komt vocht/water uit de kaas, hoe kan dat?
Dit kan gebeuren als er een beetje kaaswei in de kaas is blijven zitten. Dit levert geen gevaar op voor de gezondheid.

Kan ik KaasKoning kaas eten als ik koemelkallergie heb?
Voor specifieke vragen omtrent koemelkallergie verwijzen wij u naar het Nederlands Zuivelbureau. www.zuivelonline.nl

Kan ik KaasKoning kaas eten als ik een lactoseallergie heb?

In melk en melkproducten zit een suiker dat lactose heet. Wanneer je dit niet of niet helemaal kunt verteren heb je last van een lactose-... Lees meer

Is de korst van KaasKoning kaas eetbaar?
Het eten van de (coating op de) korst is niet de bedoeling, het is niet schadelijk, maar het verteert niet. Op de korst om KaasKoning kaas is een ademende plastic coating aangebracht. Het beschermt de... Lees meer

Waar kan ik KaasKoning kaas kopen?
Het dichtstbijzijnde verkooppunt van de KaasKoning vindt u snel en gemakkelijk onder het kopje Markten op deze website.

Waar vind ik meer informatie over kaas?

Kijk ook eens op bijvoorbeeld
www.zuivelonline.nl
http://www.voedingscentrum.nl/
... Lees meer